Tots els alumnes de l’escola festejaran el dia de TOTS SANTS! Sortirem tots de l’escola per fer sa trencada.

Sabeu què és això de SA TRENCADA?

Tots els alumnes de l’escola festejaran el dia de TOTS SANTS! Sortirem tots de l’escola per fer sa trencada.

Sabeu què és això de SA TRENCADA?

Es tracta d’una tradició antiga que feien les famílies per reunir-se el dia de Tots Sants al voltant de la taula per degustar una selecció de fruits secs, fruita del temps i dolços típics de l’illa; com ara els panellets o el bunyols.

Aquesta festa cobra vida de forma especial dia 1 de novembre a les llars eivissenques a on els padrins regalen als seus fillols grans cistelles de fruites  confitades. Desprès de la festa, deixaven les closques i les restes de menjar damunt la taula i encenien una espelma(candil) per si les ànimes decidien anar a visitar als familiars vius fossin advertits a través de la llum.

Al dia següent, tota la familia es tornava a reunir a la taula, encara sense recollir, per acabar de menjar-se tot el que havia sobrat el dia anterior.

Des de fa uns anys es recupera aquest ritual reivindicant la seva part històrica a les escoles, instituts o festes patronals; realitzant diferents activitats per donar a conèixer dita celebració i la gastronomia que la representa.

El dolç que més èxit té “Sa Trencada” és el panellet, l’origen del qual es deconeix, encara que es vinvula als àrabs per estar el·laborat principalment d’ametlla. Els més típics són els d’ametlla o pinyons, però la seva difusió ha fet que anessin surtint nous ingredients com la maduixa o la xocolata.

SABIES QUÈ…

Halloween és una celebració pareguda a la nostra amb algunes diferències?

La paraula Halloween  ve de “Al hallows eve” que vol dir “víspera de tots sants”.

Els petits porten carabasses tallades amb una espelma dins i van de casa en casa cridant: “trick or treat” per demanar caramels. El seu origen era religiós, però la ccostum anglosaxona de festejar la nit dels fantasmes, les bruixes i el terror li han donat una nova dimensió que en els darrenrs anys s’ha estès per tota Europa.